Diabetická Taverna

Co rychlého k jídlu? 15 rychlých a chutných nápadů pro busy dny

Co rychlého k jídlu? 15 rychlých a chutných nápadů pro busy dny říj, 30 2025

Rychlý Nápad Na Jídlo

Zadejte své požadavky a my vám poradíme, co připravit za 10-20 minut!

Doporučené nápadů

Zadejte své požadavky a my vám najdeme nápad!

Stojíte u ledničky, hledáte něco, co rychle uvaríte, a přitom chcete, aby to bylo skutečně dobré? Nejste sami. Většina lidí v Česku denně přemýšlí o stejné věci: co rychlého k jídlu? Nejde o to, že byste nechtěli vařit. Prostě nemáte čas. A když už se vrátíte z práce, unavení, s dětmi, s nákupem, s pořádkem - nechcete strávit hodinu u trouby. Ale také nechcete jíst zase jen hranolky nebo sendvič s máslom.

Naštěstí existuje spousta jídel, která se připraví za 15-20 minut, nevyžadují složité ingredience a jsou skutečně chutná. Nejde o nějaké magické recepty. Jde o jednoduché kombinace, které znáte, jen je nevíte, že je můžete použít rychle.

1. Vepřové maso na pánvi s cibulí a křenem

Nejjednodušší věc na světě, ale zároveň jedna z nejchutnějších. Nakrájejte 300 gramů vepřového plece na tenké plátky. Rozhřejte pánvi s trochu oleje, dejte tam cibuli nakrájenou na půlky, nechte zlatit. Pak přidejte maso, přisypete sůl, pepř, trochu česneku a křen nakrájený na tenké plátky. Oheň nechte střední, nechte smažit 8-10 minut, dokud maso není zlatavé a nezačne krvavět. Přidejte lžíci šťávy z limetky nebo octa - to zvýrazní chuť. Spolu s rýží nebo bramborovým pyré je to jídlo, které vás naplní a nezanechá pocit těžkosti.

2. Těstoviny s česnekem, olejem a parmezánem

Spaghetti aglio e olio - italská klasika, která se připraví za 12 minut. Varske těstoviny podle návodu na obalu. Zatímco vaříte, rozehřejte pánvi s 3 lžicemi olivového oleje. Přidejte 3-4 kloboučky česneku, nakrájené velmi tence. Nechte je zlatit, ale nehořet. Přidejte kousíček červené papriky, pokud máte. Svařené těstoviny odstřeďte, ale nepláchněte je - tam je škrobová tekutina, která pomůže smíchat omáčku. Přidejte těstoviny do pánve, přidejte 50 gramů strouhaného parmezánu a trochu vody z vaření. Promíchejte, dokud to nezačne být hladké. Výsledek? Jídlo, které vypadá jako restaurační, ale připravíte ho za 15 minut.

3. Rýže s vejci a zeleninou

Nejlepší způsob, jak využít zbytky rýže. Zmrzlou zeleninu (mrkev, hrášek, kukuřice) rozmrazte, přidejte do pánve s olejem a nechte zahřát. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Když začne vonět, rozklepejte 2 vejce do pánve a promíchejte, dokud se nezakyslí. Přidejte rýži - 2 šálky - a promíchejte, dokud se nezahřeje. Přisypete sojovou omáčku, trochu sesamového oleje a kousek zázvoru. To je vše. Není to jen rychlé - je to i výživné, a když máte zbytky rýže z včerejší večeře, tak je to téměř zdarma.

4. Rychlá omáčka na pánvi s kuřecím masem a pohankou

Pohanka je skvělá alternativa k rýži. Vaří se rychle - 10 minut na oheň. Zatímco vaříte, nakrájejte 200 gramů kuřecího prsíčka na kostky. Rozehřejte pánvi, přidejte trochu oleje a maso. Když je zlatavé, přidejte nakrájenou cibuli, 2 lžíce rajčatové omáčky, trochu kari, sůl a pepř. Nechte vařit 5 minut. Přidejte vařenou pohanku, promíchejte a přidejte trochu zeleného cibulku. Výsledek? Jídlo, které vypadá jako z kuchyně na jihu Asie, ale připravíte ho za 20 minut.

5. Těstoviny s bílou omáčkou a šunkou

Nejlepší věc pro dny, kdy máte v ledničce jen základní věci. Vařte těstoviny. Zatímco vaříte, rozehřejte pánvi s 2 lžicemi másla. Přidejte 2 lžíce hladké mouky, promíchejte a nechte vařit 1 minutu - to je tzv. roux. Přidejte 250 ml mléka, promíchejte, dokud nezískáte hladkou omáčku. Přidejte sůl, pepř, trochu muškátového oříšku a 100 gramů nakrájené šunky. Přidejte těstoviny, promíchejte a přidejte trochu strouhaného sýra. Konec. Jídlo, které děti milují, dospělí si cení a nikdo neví, že jste ho uvařili za 15 minut.

Těstoviny aglio e olio na stole s vidličkou, hodiny a kávovou šálkou.

6. Výborná rychlá polévka z konzerv

Nezlobte se, ale konzervy nejsou zlo. Pokud víte, jak je použít, jsou váš nejlepší přítel. Vezměte 1 konzervu čočky, 1 konzervu rajčat, 1 konzervu zeleného hrášku. Všechno vložte do hrnce, přidejte 2 šálky vody, trochu česneku, sůl, pepř a 1 lžíci olivového oleje. Nechte vařit 10 minut. Přidejte trochu listového kmínu nebo bazalky. Pokud máte kousek chleba, tak to je dokonalá večeře. Nebo přidejte kousek kuřecího masa, které jste si nechali z včerejška. Polévka z konzerv není „něco, co jíte, když nemáte nic jiného“. Je to rychlá, chutná a výživná volba.

7. Zapečené brambory s jogurtem a křenem

Nejrychlejší způsob, jak uvařit brambory: v mikrovlnce. Vezměte 2-3 brambory, omyjte je, zabalte do papírového ručníku a dejte do mikrovlnky na 8-10 minut. Zatímco se vaří, připravte omáčku: 100 gramů plnotučného jogurtu, 1 lžíce křenu, trochu česneku, sůl, pepř, trochu citronové šťávy. Když jsou brambory hotové, rozřežte je napůl, přidejte omáčku a přidejte trochu strouhaného sýra. Můžete přidat i nakrájený cibulku nebo šunku. Toto jídlo je jako výborný oběd, ale nevyžaduje žádné vaření. Jen mikrovlnka a trochu času.

8. Rychlý sýrový toast s rajčaty

Nejlepší jídlo pro ranní nebo večerní hlad. Na krajíček chleba dejte kousek sýra, nakrájená rajčata a trochu česneku. Dejte do toastového strojku a nechte zazlatit. Přidejte trochu olivového oleje nebo nějaký list bazalky. To je vše. Nejde o nějakou složitou věc - ale když to uděláte dobře, je to jídlo, které vás naplní a nezanechá pocit, že jste jen „něco snědli“.

9. Rýže s tuňákem a zeleninou

Vezměte 1 konzervu tuňáka v oleji. Odstraňte olej. Přidejte 2 šálky vařené rýže, 1 šálek zmrzlé zeleniny, 1 lžíci citronové šťávy, trochu sůl, pepř a 1 lžíci olivového oleje. Promíchejte. Přidejte nakrájenou cibulku nebo petrželku. Toto jídlo je plné bílkovin, má chuť a není těžké. A připravíte ho za 10 minut.

10. Rychlé křemíky s jogurtem a oříšky

Křemíky jsou skvělá volba pro rychlé jídlo, které není jen „něco k snězení“. Připravte křemíky podle návodu na obalu. Zatímco se vaří, připravte omáčku: 100 gramů jogurtu, 1 lžíce medu, trochu citronové šťávy, trochu soli a 2 lžíce nakrájených oříšků. Když jsou křemíky hotové, přidejte omáčku a oříšky. To je vše. Jídlo, které je sladké, ale nezavádějící. Skvělé pro odpočinek po dnech.

Jogurt s ovesnými vločkami a oříšky vedle zapečené brambory v mikrovlnce.

11. Rychlá palačinka s tvarohem a ovocem

Vezměte 1 vejce, 100 ml mléka, 50 g mouky, trochu soli. Promíchejte. Přidejte do pánve s máslom a uvařte 2-3 palačinky. Přidejte tvaroh, trochu medu a nakrájené ovoce - jahody, banán nebo hrušku. To je vše. Jídlo, které můžete jíst na snídani, oběd nebo večeři. A není to jen rychlé - je to i výživné.

12. Rychlý curry z konzerv

Vezměte 1 konzervu kokosového mléka, 1 konzervu čočky, 1 konzervu rajčat, 1 lžíci curry, 1 lžíci olivového oleje. Všechno vložte do hrnce, nechte vařit 10 minut. Přidejte rýži nebo pohanku. Přidejte nakrájenou cibulku. To je vše. Jídlo, které vypadá jako z restaurace, ale připravíte ho za 15 minut.

13. Rychlá šalát s kouzlem

Vezměte 1 balíček zmrzlého šalátu, 1 konzervu tuňáka, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, trochu sůl, pepř, 1 lžíci nakrájeného cibulku. Promíchejte. To je vše. Jídlo, které je chladné, svěží a naplní vás. A nevyžaduje vaření.

14. Rychlá omáčka s klobáskou a zeleninou

Vezměte 2 klobásy, nakrájejte je na kousíčky. Rozehřejte pánvi, přidejte klobásy a nechte je zlatit. Přidejte 1 šálek zmrzlé zeleniny, 1 lžíci rajčatové omáčky, trochu česneku, sůl, pepř. Nechte vařit 8 minut. Přidejte těstoviny nebo rýži. Hotovo. Jídlo, které má chuť jako z domácnosti, ale připravíte ho za 15 minut.

15. Rychlý závěrečný nápad: jogurt, oříšky, med, ovesné vločky

Když nemáte čas ani na něco teplého, dejte do mísy 150 gramů jogurtu, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíci medu, 1 lžíci nakrájených oříšků. Promíchejte a nechte stát 5 minut. To je vše. Jídlo, které je plné vlákniny, bílkovin a energie. A není to jen rychlé - je to i zdravé.

Nejde o to, že byste měli vařit každý den něco složitého. Nejde o to, že byste měli mít v ledničce 20 druhů zeleniny. Nejde o to, že byste měli být kuchaři. Nejde o to, že byste měli mít čas. Nejde o to, že byste měli mít ideální kuchyni.

Jde o to, abyste věděli, že rychlé jídlo může být skutečně dobré. A že nemusíte jíst jen hranolky, sendviče nebo zmrzlé jídlo. Víte, co je lepší než rychlé jídlo? Rychlé jídlo, které vás naplní, které vás nezatíží a které vás zvládne.

Zkuste tyto 15 nápadů. Vyberte si tři, které vás nejvíc lákají. Zkuste je tento týden. A pak se podívejte, jak se změní vaše večery. Nebudete mít pocit, že jste „jen něco snědli“. Budete mít pocit, že jste si něco dali. A to je to, co opravdu důležité je.

Co je nejrychlejší jídlo, které se dá uvařit za 10 minut?

Nejrychlejší jídlo za 10 minut je například těstoviny s česnekem, olejem a parmezánem - stačí vařit těstoviny a připravit omáčku na pánvi. Další možnost je rýže s vejci a zeleninou, pokud máte vařenou rýži z předchozího dne. Nebo jogurt s ovesnými vločkami a oříšky - vůbec žádné vaření.

Jak udržet rychlé jídlo zdravé?

Zdravé rychlé jídlo znamená vybírat přírodní ingredience: místo zpracovaného masa používejte kuřecí prsíčko nebo čočku, místo klasického sýra používejte tvaroh nebo jogurt, místo cukru používejte med nebo ovoce. Přidejte zeleninu - i zmrzlou - a vyhněte se příliš množství soli a oleje. Rychlé jídlo neznamená nezdravé jídlo.

Je dobré používat konzervy pro rychlé jídlo?

Ano, pokud víte, jak je použít. Konzervovaná čočka, rajčata, tuňák nebo kokosové mléko jsou skvělé základy pro rychlé jídlo. Stačí je doplnit zeleninou, kořením a trochu oleje. Konzervy nejsou „poslední výběr“ - jsou praktický nástroj, který ušetří čas a zároveň dodá chuť a výživu.

Co dělat, když nemám v kuchyni žádné zeleniny?

Zmrzlá zelenina je vaše přítelkyně. Stačí jedna sáček v ledničce - hrášek, mrkev, kukuřice. Nebo použijte sušenou zeleninu, kterou přidáte do omáčky. Pokud nemáte ani to, zkuste přidat nakrájený cibulek nebo česnek - to dodá chuť. Zelenina není vždy nutná - ale když ji máte, jídlo je lepší. Pokud ji nemáte, zaměřte se na bílkoviny a celozrnné obiloviny.

Jak připravit rychlé jídlo, když mám děti?

Děti mají rády jednoduché, sladké a známé chutě. Zkusíte těstoviny s bílou omáčkou a šunkou, rýži s vejci, nebo palačinky s tvarohem a ovoce. Přidejte trochu sýra nebo medu - to je pro ně ideální. Nechte je pomáhat - například míchat omáčku nebo posypávat sýrem. To z nich udělá součást procesu a zvýší pravděpodobnost, že jídlo sní.