Co uvařit levně? 15 skvělých nápadů na chutné a levné jídlo
pro, 20 2025
Výpočet nákladů na jídlo
Co uvařit, když máte na jídlo jen pár korun? Třeba koupit pár vajec, mrkev, cibuli a rýži - a už máte oběd na dva dny. Nejde o to, že byste museli jíst nudle každý den. Jde o to, že levné jídlo může být skvělé, syté a plné chuti - jen potřebuje trochu vědomostí a kreativity.
Proč levné jídlo není stejné jako špatné jídlo
Ve škole jsem se naučil, že fazole s rýží je jen „nudné jídlo pro chudé“. Pak jsem zjistil, že v Indii, Mexiku nebo Jižní Africe je to jedna z nejoblíbenějších kombinací na světě. Stačí přidat kouřenou papriku, cibuli, česnek a trochu kyselého rajčatového džemu - a máte jídlo, které vás bude naplňovat celý den.
5 základních ingrediencí, které vám vydrží měsíc
- Rýže - 25 Kč za 1 kg, vydrží 5-7 porcí. Všechny druhy fungují - bílá, černá, dokonce i rýže pro paella.
- Fazole (sušené nebo konzervované) - 15-25 Kč za 400 g. Obsahují bílkoviny, vlákninu a trvají roky. Konzervované jsou rychlejší, sušené jsou levnější.
- Cibule a česnek - 10 Kč za 1 kg cibule, 20 Kč za 500 g česnku. Dávají chuť i zdraví. Nejlevnější koření na světě.
- Vajíčka - 120 Kč za 10 kusů. Nejlevnější zdroj kvalitních bílkovin. Vařená, pečená, jako omeleta - všechno funguje.
- Mrkev a zelí - 15 Kč za 1 kg. Trvají měsíce v lednici. Zelí můžete použít i na polévku, salát, nebo kysané zelí.
Těchto pět věcí vám stačí na týden, pokud je kombinujete chytře. A když přidáte trochu soli, pepře a oleje, máte základ pro tisíce receptů.
15 levných a chutných nápadů na jídlo
- Fazole s rýží a cibulí - Konzervované fazole (15 Kč), rýže (5 Kč), cibule (2 Kč), česnek (1 Kč), kouřená paprika. Vaříte 20 minut. Syté, plné bílkovin, vydrží 3 dny.
- Polévka z cibule a zelí - 1 hlava zelí (10 Kč), 3 cibule (6 Kč), 1 l vody, trochu soli. Vaříte 40 minut. Dáváte si k ní kousek chleba. Nejlevnější polévka na světě.
- Omeleta s mrkví a cibulí - 2 vajíčka (24 Kč), 1 mrkev (2 Kč), cibule (2 Kč). Opečete na pánvi, přidáte trochu oleje. Můžete ji jíst i studenou.
- Rýžová kaše s česnekem a olejem - Rýže (5 Kč), česnek (1 Kč), 1 lžíce rostlinného oleje (1 Kč). Jde o jednoduchou, ale velmi sytou variantu.
- Bramborová kaše s kysaným zelím - Brambory (10 Kč), kysané zelí z konzervy (15 Kč). Brambory uvaříte, rozmačkáte, přidáte zelí. Je to klasická česká jídla, která vás nechá v klidu.
- Zapečené vajíčka s rajčaty - Rajčata z konzervy (12 Kč), 3 vajíčka (36 Kč), trochu sýra (5 Kč). Zapečete v troubě 20 minut. Jídlo, které vypadá jako restaurační.
- Čočka s cibulí a petrželkou - Čočka (15 Kč), cibule (2 Kč), petrželka (1 Kč). Vaříte 30 minut. Je to jedna z nejzdravějších a nejlevnějších polévek.
- Chléb s tvarohem a česnekem - Tvaroh (25 Kč), česnek (1 Kč), čerstvý chléb (10 Kč). Přidejte trochu soli a pepře. Výborné na snídani nebo večeři.
- Mrkev s fazolí a kořením - Mrkev (5 Kč), fazole (10 Kč), kari, cibule, česnek. Všechno vaříte dohromady. Máte něco jako „indický curry“ za 15 Kč.
- Polévka z hrášku a brambor - Hrášek z konzervy (12 Kč), brambory (10 Kč), cibule (2 Kč). Vaříte 25 minut. Jde o jednoduchou, ale velmi sytou polévku.
- Rezanci s cibulí a paprikou - Rezanci (15 Kč), cibule (2 Kč), paprika (5 Kč). Přidáte trochu vody, vaříte 10 minut. Je to jako „jednoduchá paella“.
- Zapečené brambory s cibulí - Brambory (10 Kč), cibule (2 Kč), olej (1 Kč). Zapečete v troubě 45 minut. Můžete je jíst i studené.
- Sýrový toast s rajčaty - Chléb (10 Kč), sýr (15 Kč), rajčata z konzervy (12 Kč). Přidáte trochu másla a zapečete. Jídlo, které vás nechá s úsměvem.
- Rýžové placky s cibulí - Zbylá rýže (5 Kč), cibule (2 Kč), vejce (12 Kč). Formujete placky a opečete. Jídlo, které vypadá jako „zvláštní“ i když je levné.
- Kysané zelí s bramborami a vajíčkem - Kysané zelí (15 Kč), brambory (10 Kč), vejce (12 Kč). Všechno zahřejete a přidejte trochu oleje. Je to klasická domácí kombinace, kterou zná každá babička.
Co se vyplatí koupit v balení, a co ne
Největší chyba, kterou lidé dělají, je koupit všechno v malých baleních. Když koupíte 1 kg rýže, vyjde vám na 25 Kč. Když koupíte 5x 200 g, vyjde to na 150 Kč. To je šestkrát dražší.
Naopak - konzervované rajčata nebo fazole se vyplatí kupovat v malých baleních, pokud je nejíte každý den. Větší balení se může zhoršit, než ho dojíte. Ale sušené fazole, rýže, čočka, hrášek - vždycky kupujte větší balení. Ušetříte 50-70 %.
Nezapomeňte na sýr - když koupíte celý kus, ne na krabičky, ušetříte 30 %. A když ho nasekáte a zamrazíte, vydrží měsíce.
Chytře využívejte zbytky
Nezahazujte nic. Zbylá rýže? Udělejte z ní placky. Zbylá zelenina? Vařte z ní polévku. Zbylé brambory? Zapečete je s cibulí. Zbylé vajíčko? Přidejte ho do omelety nebo do těsta.
Ve vlastní kuchyni jsem dělal „zbytkovou polévku“ - všechno, co zbylo z týdne - zelenina, rýže, maso, sýr - všechno do jedné hrnku. Přidal jsem vodu, trochu soli a vařil jsem 20 minut. Výsledek? Nejlepší polévka, kterou jsem kdy jídil. A nikdo nevěděl, co v ní je.
Co nekupujte, když šetříte
- Připravené jídlo z obchodu - i když je „levné“, je to 3-5krát dražší než domácí jídlo.
- Dražší maso - hovězí, vepřové, kuřecí prsa. Používejte místo toho vajíčka, fazole, čočku.
- Obalované snídaně - cereálie, jogurty, čokolády. Jsou drahé a nejsytné.
- Přípravky na polévku - když si připravíte vlastní z cibule a zeleniny, ušetříte 80 %.
Co je nejdůležitější? Plánování
Největší chyba lidí, kteří šetří na jídle, je, že neplánují. Kupují náhodně, pak se vyděsí, že nemají co vařit, a nakoupí něco drahého.
Stačí každou neděli zkontrolovat, co máte v lednici. Napíšete si: „Mám rýži, fazole, cibuli, mrkev, 2 vajíčka.“ Pak si vymyslíte 3-4 jídla na týden. A už nebudete kupovat nic zbytečného.
Nezapomeňte na to, že když vaříte doma, nejste jen šetřitel. Jste kuchař. A kuchař, který ví, jak použít rýži, fazole a cibuli, je mnohem bohatější než ten, kdo platí 100 Kč za jednoduchý oběd v restauraci.
Co se stane, když to zkusíte
Když jsem začal vařit levně, myslel jsem si, že budu jíst nudle každý den. Ale za tři týdny jsem měl v lednici 5 nových receptů, které jsem nikdy nezkoušel. A nejen jsem ušetřil 2 000 Kč měsíčně - jsem se naučil, že jídlo nemusí být drahé, aby bylo dobré.
Víte, co je nejlepší? Když vás někdo zeptá: „Co jste dnes měli na oběd?“ A vy odpovíte: „Fazole s rýží a kouřenou paprikou.“ A on se zeptá: „To zní skvěle!“ A vy si řeknete: „Jo, a stálo mě to 18 Kč.“
Je levné jídlo zdravé?
Ano, pokud je připravené z kvalitních surovin. Fazole, rýže, zelenina, vajíčka a čočka jsou jedny z nejzdravějších potravin na světě. Největší problém není cena, ale to, že lidé místo nich kupují zpracované jídlo s přidaným cukrem, solí a tukem. Levné jídlo není automaticky špatné - je to jen jiný způsob vaření.
Jak dlouho vydrží sušené fazole?
Sušené fazole vydrží roky, pokud je uložíte v suchém, tmavém místě. Nejde o to, že by se „zhoršily“ - jen se mohou ztratit některé vitamíny. Ale i po pěti letech jsou stále výborné na vaření. Stačí je nechat namočit přes noc a vařit 45 minut.
Můžu vařit levně i bez lednice?
Ano. Sušené obiloviny, fazole, rýže, čočka, cibule, česnek a sůl nevyžadují chlazení. Zelenina jako mrkev a zelí můžete uchovávat v tmavém, chladném koutě - třeba v kuchyňském skříni. Většina levných jídel se dá připravit i bez lednice - stačí trochu kreativity.
Kde koupím nejlevnější suroviny?
Nejlevnější suroviny najdete na tržišti, v obchodech s velkoobchodem (např. Billa, Lidl, Aldi) nebo v místních zemědělských prodejnách. Větší balení (1 kg rýže, 5 kg brambor) jsou vždy levnější než malé. Kupujte v čase, kdy je zelenina na sezónu - to je nejlevnější.
Je levné vaření jen pro chudé?
Ne. Mnoho lidí vaří levně, protože chtějí zdravěji, ušetřit peníze nebo méně odpadu. V Česku se stále více lidí vrací ke klasickým domácím receptům - ne proto, že nemají peníze, ale protože zjistili, že to je jednodušší, lepší a příjemnější. Levné vaření není o chudobě - je o moudrosti.