Přehledný průvodce vařením na páře pro křehké a zdravé pokrmy
pro, 24 2023Základy vaření na páře
Vaření na páře je technika, která se osvědčila po celá staletí a je ceněna pro svoji jednoduchost a schopnost zachovat maximum chuti a živin. Nejedná se o nic komplikovaného - potravina se umístí nad vroucí vodu a je tak vařena horkou párou, která prostupuje z níže umístěné nádoby. Tato metoda je ideální pro přípravu zeleniny, ryb, ale i lehkých moučníků.
Vy, kdo teprve začínáte, se nemusíte obávat. Stačí pár základních pomůcek – třeba bambusový pařák, který se vejde do každé pánve, nebo modernější elektrický pařák, který je mnohdy vybaven i časovačem. Materiál, ze kterého je pářák vyroben, může ovlivnit chuť vaší pokrmy, tak neváhejte experimentovat.
Různé druhy potravin a jejich doba vaření na páře
Doba vaření na páře se liší podle typu a velikosti připravované potraviny. U zeleniny je to obvykle mezi 3 až 8 minutami pro listovou zeleninu a 10 až 20 minut pro kořenové druhy. Nezapomeňte, že pokud zeleninu nakrájíte na menší kousky, vaří se rychleji. Ryby jsou hotové většinou během 10-15 minut, v závislosti na jejich tloušťce a druhu.
Nebojte se experimentovat s kořením a bylinkami, které můžete přidat přímo do vody. Pára to pak krásně roznesie do vaší pokrmy. A hlídáte-li přesný čas, mnoho pařáků dnes disponuje časovačem, který vám pomůže dokončit vaše kulinářské dílo k dokonalosti.
Zdravé benefity vaření na páře
Vařením na páře minimalizujete ztrátu vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě, a potraviny si tak zachovají více živin a zároveň i svoji přirozenou barvu a strukturu. To je důvod, proč je tento způsob vaření doporučován v rámci zdravého životního stylu.
Také při vaření na páře používáme méně tuku, což je ideální pro ty, kdo dbají na nízkotučnou stravu. A protože pára je méně agresivní, vaše pokrmy budou křehče, a přitom plné chuti. Při vaření ryb je to obzvlášť patrné, jelikož nedochází k jejich vysušení.
Tipy a triky pro perfektní pokrmy na páře
Pro začátek zkuste přidat bylinky nebo kousky citrusových plodů přímo do vody. Úžasně to provoní vaši zeleninu nebo ryby. A pokud vám jde o estetiku, zkuste zeleninu pokrájet symetricky – je to nejen hezké na pohled, ale i praktické pro rovnoměrné vaření.
Při vaření více druhů potravin najednou si pamatujte, že některé potřebují vařit delší dobu než jiné. V takovém případě je vhodný postupný přístup, kdy nejdříve vložíte do pařáku ty, které jsou tvrdší a potřebují více času, a postupně přidáváte další.
Použití pokročilých technik vaření na páře
Když už máte základy pod palcem, je čas vzít věci na další úroveň. Experimentujte s kombinací páření a dalších technik, jako je grilování nebo pečení. Můžete například v páře předvařit kořenovou zeleninu a následně ji krátce opečit na olivovém oleji s bylinkami.
Vlastníte-li multifunkční hrnec nebo tlakový hrnec s funkcí vaření na páře, můžete využít této funkce pro rychlejší a ještě šetrnější přípravu jídel. Tato zařízení umožňují přesné nastavení teploty a doby vaření, takže dosáhnete konzistentních výsledků.