Jak dlouho se vaří brambory v páře? Přesný čas pro dokonale měkké brambory
lis, 28 2025
Párení brambor v páře: přesný čas
Nastavte parametry pro přesný čas vaření
Doba vaření v páře
Tip: Zkontrolujte konsistenci pomocí vidličky. Brambory jsou hotové, když se vidlička snadno vloží do bramboru bez odporu.
Vaření brambor v páře je jednoduchý způsob, jak získat měkké, chutné a zároveň výživnější brambory než klasickým vařením ve vodě. Mnoho lidí si myslí, že brambory v páře trvají stejně dlouho jako ve vodě - ale to není pravda. V páře se vaří rychleji, uchovávají více vitamínů a nevypadají jako kaše. Pokud chcete vědět, kolik minut potřebujete, aby byly brambory přesně tak, jak chcete, přečtěte si tohle.
Jak dlouho trvá vaření brambor v páře?
Obvykle trvá vaření brambor v páře 15 až 25 minut, ale přesný čas závisí na třech věcech: velikosti brambor, druhu a zda jsou celé nebo nakrájené.
Malé brambory (velikosti hrušky nebo menší) jsou hotové za 15-18 minut. Středně velké (velikosti vejce) potřebují 20 minut. Velké brambory nebo ty, které jste nechali celé, se vaří 22-25 minut. Pokud je nakrájíte na kousky (asi 3-4 cm), stačí jen 12-15 minut.
Na rozdíl od vaření ve vodě, kde se vitamíny a minerály vylučují do vody, v páře zůstávají v bramborách. To znamená, že získáte více vitamínu C, draslíku a vlákniny - a to všechno bez přidávání tuku nebo soli.
Co potřebujete?
Nemusíte mít speciální zařízení. Stačí:
- hrnek nebo hrnek s víkem (nebo parní kotel)
- parní koš (nebo kolo od vaření, které neklesá do vody)
- voda
- brambory
Pokud nemáte parní kotel, můžete použít běžnou hrnek s víkem. Do dna nalijte 2-3 cm vody, dejte na dno parní koš, do něj položte brambory a zakryjte. Když voda začne vařit a vychází pára, započítáte čas.
Které druhy brambor jsou nejlepší pro páru?
Ne všechny brambory se hodí stejně dobře pro vaření v páře. Nejlepší jsou ty s středním obsahem škrobu:
- Španělské - ideální pro páru, drží tvar, nejsou příliš měkké
- Marabel - jemná chuť, dobře se drží
- Red Pontiac - trochu sladší, skvělé na saláty
- Agata - běžná v Česku, funguje dobře, ale může být trochu měkčí
Typy jako King Edward nebo Desiree jsou lepší na pečení nebo na bramborové knedlíky - při páře se mohou příliš rozměkčit a rozpadnout.
Jak zjistit, že jsou brambory hotové?
Nedůvěřujte času samotnému. Vždy zkontrolujte jejich konsistenci.
Vezměte jeden brambor a vložte do něj vidličku nebo jehlu. Pokud vstoupí bez odporu - jsou hotové. Pokud narazíte na tvrdší část, nechte je vařit ještě 2-3 minuty a zkuste znovu.
Nezapomeňte: brambory pokračují v tepelném zpracování i po vypnutí ohně. Pokud je chcete mít jen mírně měkké (např. na salát), vyndejte je z páry o 2 minuty dříve, než byste podle času čekali.
Proč je vaření v páře lepší než ve vodě?
Největší výhoda je jednoduchá: žádné vylučování látek. Když vaříte brambory ve vodě, většina vitamínů (zejména C a B6) a minerálů (draslík, hořčík) se rozpouští do vody. Pokud vodu vylijete, vyhodíte i výživu.
V páře se to nestane. Vše zůstává v bramborách. Navíc:
- nejsou vodnaté - nevypadají jako kaše
- nevyžadují sůl - chutnají přirozeně
- jsou rychlejší na přípravu - nečekáte, než voda začne vařit
- nevyžadují přidávání oleje nebo másla
Podle studie Journal of Food Science (2023) bylo zjištěno, že brambory vařené v páře uchovávají až 40 % více vitamínu C než ty vařené ve vodě. To je zásadní rozdíl, pokud jste na zdravé stravování.
Co dělat s vařenými bramborami?
Po vaření je nechte chvíli vychladnout - 5 minut stačí. Pak je můžete:
- nakrájet na salát s bylinkami a olivovým olejem
- rozdrtit lehce a podávat s kyselou smetanou a cibulkou
- použít jako základ pro bramborový zelňák nebo polévku
- uložit do lednice na 3 dny - skvělé na rychlé obědy
Nevyhazujte páru! Pokud jste vařili bez soli, můžete páru použít jako základ pro polévku nebo na vaření rýže. Obsahuje rozpustné vitamíny a minerály - není to odpad, je to koncentrát chuti.
Typické chyby při vaření v páře
Dokonce i zkušení kuchaři dělají některé chyby:
- Příliš mnoho vody - stačí 2-3 cm. Více vody nezrychlí vaření, jen zbytečně spotřebuje energii.
- Zapomenutí na víko - bez víka se pára uniká, vaření trvá dvakrát déle.
- Nečekání na vření - nezapínejte čas, dokud voda nezačne vařit a pára nevychází. Předtím se brambory nevaří.
- Příliš velké kousky - když je brambora velká, rozřežte ji na polovinu. Tak se vaří rovnoměrně.
- Vyndávání hned po vypnutí - nechte je 2-3 minuty odpočívat. Teplota se rovnoměrně rozloží a brambory se dokonale zatvrdí.
Proč je to vhodné pro rodiny?
Vážíte si času? Vaření v páře je ideální pro rodiny, protože:
- nevyžaduje příliš mnoho pozornosti - nastavíte a zapomenete
- je bezpečné - neexistuje riziko přelití nebo spálení
- lze vařit více druhů potravin najednou - např. zeleninu a brambory současně
- je ekologické - spotřebuje méně energie než vaření ve vodě
Pokud máte děti, které nejedí zeleninu, zkuste jim podat brambory vařené v páře s trochu soli a máslíčkem. Většina dětí je ocení - nejsou vodnaté, nejsou šedé, mají jemnou chut.
Co když nemám parní kotel?
Nemusíte kupovat nic nového. Můžete si vytvořit jednoduchý parní kotel z běžné kuchyňské nádoby:
- Vezměte hrnek s víkem.
- Nalijte 2-3 cm vody do dna.
- Do nádoby dejte kovové kolo (od vaření) nebo kovovou misku, která neklesne do vody.
- Nad kolo položte brambory.
- Zakryjte víkem a zapněte oheň.
Po 5 minutách by měla voda začít vařit a vycházet pára. Čas začíná teprve teď.
Je to zdravé?
Ano. Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy potravin. Není třeba přidávat tuky, sůl nebo konzervanty. Zůstává přirozená chuť a výživa. To je důvod, proč to používají kuchaři ve zdravotnických zařízeních, školních jídelnách i v zdravotnických centrech v Německu a Skandinávii.
Podle Národního ústavu zdraví a výživy (2024) je vaření v páře doporučováno jako první volba pro děti, starší lidi a osoby s cukrovkou - protože nezpůsobuje náhlé skoky hladiny glukózy v krvi.
Co dělat, když brambory nejsou hotové?
Pokud je po 25 minutách stále tvrdá, neztrácejte nervy. Zvýšte oheň na střední, zkontrolujte, zda máte dost vody, a nechte je vařit ještě 5 minut. Pokud voda došla, přidejte 1-2 šálky horké vody - ne studené, jinak se brambory ochladí a vaření se zpomalí.
Nikdy nevařte brambory v páře déle než 30 minut. Příliš dlouhé vaření je zbytečné - brambory se přemění na kaši a ztratí strukturu.
Jak dlouho se vaří brambory v páře, když jsou nakrájené?
Nakrájené brambory (na kousky 3-4 cm) se vaří v páře 12-15 minut. Stačí, aby se vidlička snadno vložila do kousku. Pokud je kousek příliš malý, může se rozpadnout - proto se doporučuje nekrájet na menší než 2 cm.
Můžu vařit brambory v páře spolu s jinou zeleninou?
Ano, ale s opatrností. Brambory se vaří pomaleji než např. mrkev nebo brokolice. Pokud chcete vařit vše najednou, začněte s bramborami. Po 8 minutách přidejte jemnější zeleninu. Tak získáte všechno hotové najednou.
Je lepší vařit brambory s kůží nebo bez?
S kůží je lepší. Kůže obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Kromě toho brambory drží tvar lépe. Stačí je dobře očistit vodou a štětcem. Pokud chcete kůži odstranit, udělejte to až po vaření - teplé brambory se čistí lépe.
Můžu vařit brambory v páře v mikrovlnce?
Ano, ale jen s vhodným nádobím. Použijte nádobu s víkem, do které nalijete 2-3 polévkové lžíce vody. Umístěte brambory, zakryjte a vařte na vysokém výkonu 8-12 minut (v závislosti na velikosti). Mikrovlnka nevyrábí skutečnou páru, ale výsledek je podobný - rychlejší a uchovává výživu.
Proč se mi brambory při páře rozpadají?
Rozpadají se, pokud jste použili škrobovité druhy (např. King Edward) nebo jste je vařili příliš dlouho. Zvolte brambory s nižším obsahem škrobu, jako jsou Španělské nebo Marabel. Také se ujistěte, že nevaříte déle než 25 minut. Pokud je nakrájíte, nechte kousky větší než 3 cm.