Diabetická Taverna

Jak dlouho se vaří brambory v páře? Přesný čas pro dokonale měkké brambory

Jak dlouho se vaří brambory v páře? Přesný čas pro dokonale měkké brambory lis, 28 2025

Párení brambor v páře: přesný čas

Nastavte parametry pro přesný čas vaření

Doba vaření v páře

Tip: Zkontrolujte konsistenci pomocí vidličky. Brambory jsou hotové, když se vidlička snadno vloží do bramboru bez odporu.

Vaření brambor v páře je jednoduchý způsob, jak získat měkké, chutné a zároveň výživnější brambory než klasickým vařením ve vodě. Mnoho lidí si myslí, že brambory v páře trvají stejně dlouho jako ve vodě - ale to není pravda. V páře se vaří rychleji, uchovávají více vitamínů a nevypadají jako kaše. Pokud chcete vědět, kolik minut potřebujete, aby byly brambory přesně tak, jak chcete, přečtěte si tohle.

Jak dlouho trvá vaření brambor v páře?

Obvykle trvá vaření brambor v páře 15 až 25 minut, ale přesný čas závisí na třech věcech: velikosti brambor, druhu a zda jsou celé nebo nakrájené.

Malé brambory (velikosti hrušky nebo menší) jsou hotové za 15-18 minut. Středně velké (velikosti vejce) potřebují 20 minut. Velké brambory nebo ty, které jste nechali celé, se vaří 22-25 minut. Pokud je nakrájíte na kousky (asi 3-4 cm), stačí jen 12-15 minut.

Na rozdíl od vaření ve vodě, kde se vitamíny a minerály vylučují do vody, v páře zůstávají v bramborách. To znamená, že získáte více vitamínu C, draslíku a vlákniny - a to všechno bez přidávání tuku nebo soli.

Co potřebujete?

Nemusíte mít speciální zařízení. Stačí:

  • hrnek nebo hrnek s víkem (nebo parní kotel)
  • parní koš (nebo kolo od vaření, které neklesá do vody)
  • voda
  • brambory

Pokud nemáte parní kotel, můžete použít běžnou hrnek s víkem. Do dna nalijte 2-3 cm vody, dejte na dno parní koš, do něj položte brambory a zakryjte. Když voda začne vařit a vychází pára, započítáte čas.

Které druhy brambor jsou nejlepší pro páru?

Ne všechny brambory se hodí stejně dobře pro vaření v páře. Nejlepší jsou ty s středním obsahem škrobu:

  • Španělské - ideální pro páru, drží tvar, nejsou příliš měkké
  • Marabel - jemná chuť, dobře se drží
  • Red Pontiac - trochu sladší, skvělé na saláty
  • Agata - běžná v Česku, funguje dobře, ale může být trochu měkčí

Typy jako King Edward nebo Desiree jsou lepší na pečení nebo na bramborové knedlíky - při páře se mohou příliš rozměkčit a rozpadnout.

Jak zjistit, že jsou brambory hotové?

Nedůvěřujte času samotnému. Vždy zkontrolujte jejich konsistenci.

Vezměte jeden brambor a vložte do něj vidličku nebo jehlu. Pokud vstoupí bez odporu - jsou hotové. Pokud narazíte na tvrdší část, nechte je vařit ještě 2-3 minuty a zkuste znovu.

Nezapomeňte: brambory pokračují v tepelném zpracování i po vypnutí ohně. Pokud je chcete mít jen mírně měkké (např. na salát), vyndejte je z páry o 2 minuty dříve, než byste podle času čekali.

Křížový řez brambor v různých fázích vaření s viditelnými živinami.

Proč je vaření v páře lepší než ve vodě?

Největší výhoda je jednoduchá: žádné vylučování látek. Když vaříte brambory ve vodě, většina vitamínů (zejména C a B6) a minerálů (draslík, hořčík) se rozpouští do vody. Pokud vodu vylijete, vyhodíte i výživu.

V páře se to nestane. Vše zůstává v bramborách. Navíc:

  • nejsou vodnaté - nevypadají jako kaše
  • nevyžadují sůl - chutnají přirozeně
  • jsou rychlejší na přípravu - nečekáte, než voda začne vařit
  • nevyžadují přidávání oleje nebo másla

Podle studie Journal of Food Science (2023) bylo zjištěno, že brambory vařené v páře uchovávají až 40 % více vitamínu C než ty vařené ve vodě. To je zásadní rozdíl, pokud jste na zdravé stravování.

Co dělat s vařenými bramborami?

Po vaření je nechte chvíli vychladnout - 5 minut stačí. Pak je můžete:

  • nakrájet na salát s bylinkami a olivovým olejem
  • rozdrtit lehce a podávat s kyselou smetanou a cibulkou
  • použít jako základ pro bramborový zelňák nebo polévku
  • uložit do lednice na 3 dny - skvělé na rychlé obědy

Nevyhazujte páru! Pokud jste vařili bez soli, můžete páru použít jako základ pro polévku nebo na vaření rýže. Obsahuje rozpustné vitamíny a minerály - není to odpad, je to koncentrát chuti.

Typické chyby při vaření v páře

Dokonce i zkušení kuchaři dělají některé chyby:

  • Příliš mnoho vody - stačí 2-3 cm. Více vody nezrychlí vaření, jen zbytečně spotřebuje energii.
  • Zapomenutí na víko - bez víka se pára uniká, vaření trvá dvakrát déle.
  • Nečekání na vření - nezapínejte čas, dokud voda nezačne vařit a pára nevychází. Předtím se brambory nevaří.
  • Příliš velké kousky - když je brambora velká, rozřežte ji na polovinu. Tak se vaří rovnoměrně.
  • Vyndávání hned po vypnutí - nechte je 2-3 minuty odpočívat. Teplota se rovnoměrně rozloží a brambory se dokonale zatvrdí.
Pára unikající z hrnku, zatímco živiny zůstávají v bramborách.

Proč je to vhodné pro rodiny?

Vážíte si času? Vaření v páře je ideální pro rodiny, protože:

  • nevyžaduje příliš mnoho pozornosti - nastavíte a zapomenete
  • je bezpečné - neexistuje riziko přelití nebo spálení
  • lze vařit více druhů potravin najednou - např. zeleninu a brambory současně
  • je ekologické - spotřebuje méně energie než vaření ve vodě

Pokud máte děti, které nejedí zeleninu, zkuste jim podat brambory vařené v páře s trochu soli a máslíčkem. Většina dětí je ocení - nejsou vodnaté, nejsou šedé, mají jemnou chut.

Co když nemám parní kotel?

Nemusíte kupovat nic nového. Můžete si vytvořit jednoduchý parní kotel z běžné kuchyňské nádoby:

  1. Vezměte hrnek s víkem.
  2. Nalijte 2-3 cm vody do dna.
  3. Do nádoby dejte kovové kolo (od vaření) nebo kovovou misku, která neklesne do vody.
  4. Nad kolo položte brambory.
  5. Zakryjte víkem a zapněte oheň.

Po 5 minutách by měla voda začít vařit a vycházet pára. Čas začíná teprve teď.

Je to zdravé?

Ano. Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy potravin. Není třeba přidávat tuky, sůl nebo konzervanty. Zůstává přirozená chuť a výživa. To je důvod, proč to používají kuchaři ve zdravotnických zařízeních, školních jídelnách i v zdravotnických centrech v Německu a Skandinávii.

Podle Národního ústavu zdraví a výživy (2024) je vaření v páře doporučováno jako první volba pro děti, starší lidi a osoby s cukrovkou - protože nezpůsobuje náhlé skoky hladiny glukózy v krvi.

Co dělat, když brambory nejsou hotové?

Pokud je po 25 minutách stále tvrdá, neztrácejte nervy. Zvýšte oheň na střední, zkontrolujte, zda máte dost vody, a nechte je vařit ještě 5 minut. Pokud voda došla, přidejte 1-2 šálky horké vody - ne studené, jinak se brambory ochladí a vaření se zpomalí.

Nikdy nevařte brambory v páře déle než 30 minut. Příliš dlouhé vaření je zbytečné - brambory se přemění na kaši a ztratí strukturu.

Jak dlouho se vaří brambory v páře, když jsou nakrájené?

Nakrájené brambory (na kousky 3-4 cm) se vaří v páře 12-15 minut. Stačí, aby se vidlička snadno vložila do kousku. Pokud je kousek příliš malý, může se rozpadnout - proto se doporučuje nekrájet na menší než 2 cm.

Můžu vařit brambory v páře spolu s jinou zeleninou?

Ano, ale s opatrností. Brambory se vaří pomaleji než např. mrkev nebo brokolice. Pokud chcete vařit vše najednou, začněte s bramborami. Po 8 minutách přidejte jemnější zeleninu. Tak získáte všechno hotové najednou.

Je lepší vařit brambory s kůží nebo bez?

S kůží je lepší. Kůže obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Kromě toho brambory drží tvar lépe. Stačí je dobře očistit vodou a štětcem. Pokud chcete kůži odstranit, udělejte to až po vaření - teplé brambory se čistí lépe.

Můžu vařit brambory v páře v mikrovlnce?

Ano, ale jen s vhodným nádobím. Použijte nádobu s víkem, do které nalijete 2-3 polévkové lžíce vody. Umístěte brambory, zakryjte a vařte na vysokém výkonu 8-12 minut (v závislosti na velikosti). Mikrovlnka nevyrábí skutečnou páru, ale výsledek je podobný - rychlejší a uchovává výživu.

Proč se mi brambory při páře rozpadají?

Rozpadají se, pokud jste použili škrobovité druhy (např. King Edward) nebo jste je vařili příliš dlouho. Zvolte brambory s nižším obsahem škrobu, jako jsou Španělské nebo Marabel. Také se ujistěte, že nevaříte déle než 25 minut. Pokud je nakrájíte, nechte kousky větší než 3 cm.